Om de 100 jarige onafhankelijkheid van Finland op 6 december 2017 te vieren had Finland Nederland uitgedaagd voor een compositie landenwedstrijd. Beide landen hadden een thema voorgesteld, helpmats door Finland en fairy’s door Nederland.
Voor Nederland was Peter Bakker (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) de coördinator. Ideeën, schema’s en schaakproblemen konden naar hem opgestuurd worden. Luc Palmans uit België ging de uitdaging aan om eens een compositiewedstrijd te leiden i.p.v. een oploswedstrijd en fungeert als algemeen wedstrijdleider.
De jury’s zijn Michal Dragoun uit Tsjechië voor de helpmatafdeling en Marko Klasinc en Janez Nastran uit Slovenië voor de fairyafdeling.
De wedstrijd is officieel op 6 december 2017 van start gegaan en uiterlijk 30 september 2018 moesten de inzendingen ontvangen zijn door de algemeen wedstrijdleider. Beide landen stuurden zes inzendingen voor elke afdeling in. Een componist mocht maximaal twee inzendingen per afdeling insturen, waarbij gezamenlijke composities tellen voor 1/2, 1/3 etc. De jury beoordeelt alle problemen. Het beste probleem krijgt 12 punten en daarna 11, 10, 9 etc. De jury mocht problemen ex aequo plaatsen.
Het landentotaal is de gecombineerde score, die in de twee afdelingen is behaald. Het land met het hoogste aantal punten wint.
De beste drie problemen in elke afdeling ontvangen prijzen van EUR 75/50/25. De Finnish Chess Federation stelt het prijzengeld beschikbaar.
1. Helpmats:
Helpmat in twee zetten met een paar oplossingen die voldoen aan het volgende schema:
1e oplossing 1.a A 2.b B# en 2e oplossing 1.b B 2.a C#
Voorbeeld
Harri Hurme, origineel
H#2 2.1.1.1 (4+4) C+
- I) 1.Bc7 (a) Bg5 (A) 2.f4 (b) Sxf4 (B) #
- II) 1.f4 (b) Sxf4 (B) 2.Bc7 (a) Bb4 (C) #
2. FAIRY'S
Schaakprobleem met als fairy-voorwaarde Royal Dynasty (#n, h#, z# etc.). Fairy-stukken zijn toegestaan, maar geen andere fairy-voorwaarden dan Royal Dynasty.Wat is Royal Dynasty?
1) Meerdere koningen zijn toegestaan;2) Promotie tot koning is mogelijk;
3) Als er meer dan één koning van een kleur aanwezig is, heeft geen van de koningen van die kleur de koninklijke status. Het betekent dat er geen schaak of mat mogelijk is. Het slaan van koningen tot de laatste van een kleur is toegestaan.
4) Als een kleur één koning heeft of één koning over heeft gehouden, dan heeft deze koning de koninklijke status. Rokeren kan alleen als een kleur één koning heeft.
Voorbeeld:
Pierre Tritten
Commendation Potica TT Dresden 2007
H#2 b) Kb5 -> e4 5+4
a) 1.e1K Bf1 2.Kd1 Bxb5 #
b) 1.d1K Sc3 2.Ke1 Sxe4 #
Meer voorbeelden zijn te vinden op pagina’s 131 – 136 in het bulletin van het laatste congres in Dresden (pagina met link naar bulletin).Algemeen
Tweelingen en meerdere oplossingen zijn toegestaan in beide afdelingen. Inzendingen moeten computer getest zijn (C+).
Met deze voorwaarden is deze wedstrijd van start gegaan. Dit heeft geleid tot een klinkende 97-59 overwinning!
Een PDF-bestand met beide juryrapporten vindt je hier.