Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

Door het COVID-19 virus is het oploscircus tot stand gekomen. Nationale en internationale oplostoernooien gaan niet meer door. Het open NK en open Duits vonden zo al geen doorgang meer. Wim Velker is in deze leegte gesprongen en is begonnen met het organiseren van online-oplostoernooien. Eerst met 29 schakers uit de omgeving van Amersfoort inclusief een aantal leden van de NBSV, en een tweede toernooi ging al internationaal met in totaal 40 deelnemers. Deze opzet werkt, dus bedachten Luc Palmans en Axel Steinbrink dat een dergelijke constructie ook als alternatief zou kunnen dienen voor het gecancelde NK/DK. Niet als vervanger maar als training. Voorwaarde was wel dat de deelnemers een rating van ±2300 zouden hebben, Nederlandse en Belgische deelnemers mochten ook meedoen met dit selecte gezelschap.

Hoe werkt het? De deelnemers krijgen in een door hun gekozen tijdzone (er waren er 3) thuis de problemen toegestuurd via een PDF. In dit geval een #3, #4, #8, studie, H#3, H#4, Z#3 en Z#5. Na ontvangst krijg je 2 uur de tijd om de problemen op te lossen en de oplossingen daarna direct naar de wedstrijdleiding te sturen. Uiteraard wordt hier verwacht dat de deelnemers zich aan fairplay houden (geen computer).

Winnaar werd Danila Pavlov uit Rusland met 37.5 punten voor Eddy van Beers met 35.5 punten. De nummer 3 kwam eveneens uit Rusland, Maksim Romanov. Beste Nederlander werd Hans Uitenbroek met 25 punten op de gedeeld 13de plaats. Normaliter zou nu de naam van Dolf Wissmann, Peter van den Heuvel of Johan de Boer volgen. Nu was het echter oplosoom Johan Beije die uit zijn slof schoot. Lekker buiten zittend (net als Hans Uitenbroek), vogeltjes fluitend in de bomen, een stralend zonnetje en koffie die gebracht werd was dit blijkbaar de ideale situatie voor hem. De truc zat hem erin door eerst met de laatste 4 opgaven te beginnen. Met 15 minuten waren de H#3 en S#5 al klaar. Lekker om de rest rustiger te bekijken en zo met 19 punten 24ste te worden. Gedeeld 27 was Dolf Wissmann met 18.5 punten; Peter van den Heuvel gedeeld 33ste, 1 punten; 50ste Johan de Boer met 8.5 punten; gedeeld 51 Wouter van Rijn met 8 punten; 53ste Marcel van Herck 7.5 punten. Koen Versmissen 56ste met 6 punten net 2 minuten sneller dan de in België woonachtige Griek Nikos Sidiropoulos. Winnaar van het eerste online-toernooi van Wim Velker; Gert Reichardt werd 63ste met 2.5 punten een half puntje meer dan Alfred Gaasbeek die 64ste werd.

Een uitgebreid verslag met opgaven, oplossingen en nog meer foto’s staat op de website van de WFCC: https://www.wfcc.ch/competitions/solving/lockdown-solving-tournament/

Deelnemers werd gevraagd een foto of selfie te maken. Hieronder 3 foto’s van NL/BE deelnemers (Eddy van Beers, Hans Uitenbroek en Johan Beije). 28 december een tweede toernooi?

 

 Van Beers LDT 0520 Uitenbroek LDT 0520 Beije 1 LDT 0520