Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

De ISC (International Solving Contest) is een oploswedstrijd waarbij alle deelnemers (meestal in eigen land) tegelijkertijd dezelfde schaakproblemen oplossen. De 17de editie van de ISC vond vorige zondag plaats. In deze bizarre tijden is onzekerheid de enige zekerheid die we hebben. Na een enquête bij de “local controllers” werd op 15 december 2020 beslist om de wedstrijd als gepland te laten doorgaan. Op dat ogenblik was er een zeker optimisme bij de meeste geïnteresseerden. Sindsdien is de situatie niet verbeterd en de laatste weken regende het dan ook afzeggingen. Uiteindelijk namen vooral Oost-Europese landen deel. De officiële resultaten kun je terugvinden op de website van MatPlus.

De (noodgedwongen) thuisblijvers uit België en Nederland kregen de problemen van deze ISC opgestuurd voor een dagje “home solving”, het enige alternatief dat ons voorlopig rest. De groep werd aangevuld met een aantal Britse en Duitse toppers. In totaal waren er 31 deelnemers (22, 8 en 1 in respectievelijk categorie 1, 2 en 3)

De Brit David Hodge had de beste start met 29/30 punten in de behoorlijk moeilijke eerste sessie. Eddy Van Beers was niet echt tevreden met zijn 25 punten, maar in de tweede sessie was hij samen met John Nunn de enige die het maximum van de punten konden scoren. Voor Hodge lukte het in de namiddag niet meer, en dat betekende voor Eddy de overwinning in deze officieuze wedstrijd. Tweede was Nunn en derde Twan Burg, die we hopelijk in de toekomst weer terug in de oploswedstrijden zullen zien.

Zoals gebruikelijk kun je alle details (eindstanden, opgaven, oplossingen) in bijgevoegde pdf’s terugvinden. Ivan Denkovski was grotendeels verantwoordelijk voor de selectie, en hij had een mooie keuze gemaakt. Vooral de S#3 en de lange helpmat kenden vele slachtoffers.

In de tweede categorie was er ook een Belgische overwinning. Kobe Bleuzé begon met het maximum in de ochtendsessie. In de namiddag ging het minder vlot, maar hij hield net genoeg voorsprong over op Pier Jaarsma. Derde werd de debuterende Jim Wittebol. In deze categorie was vooral de tweede sessie een zware brok.

Voor wie de opgaven zelf nog wil doen klik hier!

En voor de volledige uitslag klik hier!