Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

De Finnen houden hun belangrijkste oplostoernooi altijd in februari. Zoals internationaal gebruikelijk, betreft het een Open toernooi waarop ook buitenlandse oplossers welkom zijn, de hoogst eindigende Finse deelnemer is Fins kampioen.

Tot een paar jaar geleden was het aantal niet-Finse deelnemers nog beperkt, de editie in 2019 leek een omslag in te luiden. Ik had zelf besloten om mee te doen en onder de deelnemers bevonden zich verder twee Mongolen, een Slowaak, twee Russen en een Let, daarnaast 15 Finnen en het leverde me toen een mooie toernooiwinst op.
Een jaar later, enkele weken voordat de coronacrisis uit zou breken, verdedigde ik die Open Finse titel, maar zonder succes, want ik eindigde als vierde.
Vooral als gevolg van genoemde crisis bestond het deelnemersveld in 2021 en 2022 weer vrijwel uitsluitend uit Finnen, de editie van dit jaar leek mij een mooie gelegenheid voor een volgend uitje naar Finland. De gastvrijheid die ik in 2019 en 2020 als logé bij Henry, Hannu en Jorma al had ervaren, bleek nog op het zelfde hoge niveau en ook het dagje Tallinn (met Jorma, Neal en Henry op de ferry vanaf Helsinki), een paar dagen voor het toernooi, was zeer geslaagd.

fin 2023 1
  Deelnemers in de Helsinki Chess Arena (-foto Hannu Harkola-)
De buitenlandse deelname bleek deze keer minder pluriform dan in 2019 en 2020: naast mij alleen vier Litouwers. Mede dankzij dat kwartet, en ook de Finse toppers, was er sprake van een deelnemersveld van behoorlijke sterkte.
Het oplossen ging goed! Ik ondervond geen langdurige haperingen en dacht dat ik een kwartier voordat de volle 3 uur om waren alles wel had en leverde in. De jongeling in de Litouwse delegatie was er overigens al binnen twee en half uur klaar mee geweest, maar die trof ik op de gang, vanwege een paar missers in beide studies, in licht teleurgestelde toestand aan. Na bestudering van de oplossingen was me duidelijk dat ook ik wat had laten liggen, maar het resultaat bleek uiteindelijk toch voldoende voor mijn tweede overwinning van het Fins Open!    

Samen met de Litouwer Martynas Limontas eindigde Jorma Paavilainen op een gedeelde 2e/3e plek en daarmee werd hij Fins kampioen.
fin 2023 4
   Jorma Paavilainen, Dolf Wissmann en Martynas Limontas (-foto Hannu Harkola-)

 uitslag
  Op de website van de FIDE ook nog een artikel: https://fide.com/news/2251