Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

Het NK miniaturen is een mooie gelegenheid om kennis te maken met het oplossen van schaakproblemen. Miniaturen zijn schaakproblemen met maximaal zeven stukken. Doe zelf mee op zondag 2 juli met het NK miniaturen.

De oplossers hebben 1,5 uur de tijd om 12 schaakproblemen op te lossen. Bij gelijk eindigen is ook de snelheid van belang. Een groot deel van de opgaven is zeker op te lossen voor niet ervaren oplossers. Tegelijkertijd is het niet gemakkelijk om alles op te lossen, omdat de tijd beperkt is. Onder de 12 problemen zijn er 6 tweezetten, een eindspelstudie en diverse andere problemen. Na afloop kunnen de deelnemers de ontknoping van het NK schaken volgen.

Tijdschema:
11:30 - 11:45 uur Registratie bij wedstrijdleider
12:00 - 13:30 uur NK miniaturen
circa 14:15 uur Uitslag en prijsuitreiking

Aanmelden:
Aanmelden graag voor 29 juni bij Hans Uitenbroek via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. NK miniaturen. Aanmelden ter plekke op basis van beschikbare plaatsen.

Locatie:
Tolhuistuin, (nabij Amsterdam CS), IJpromenade 2, Amsterdam

Hoe minder stukken des te makkelijker het schaakprobleem? Vaak wel, maar niet altijd. Onderstaand probleem is lekker overzichtelijk, maar makkelijk? Het pionnetje op c7 lijkt het te moeten doen. Toch niet. De vier promoties falen op een koningsvlucht of pat. Verrassenderwijze biedt het paard zich aan. Er dreigt niets, maar na de stervlucht van de zwarte koning volgt er steeds een mat.

Voorbeeld:

F. Abdurahmanović

 
5QKB/2P5/8/3k4/8/1R4N1/8/8  
 Wit geeft mat in 2 zetten  
 

1.c8D? pat
1.c8T? Ke6!
1.c8L? Kc6!
1.c8P? Kc4!

1.Pe4!

1… Kc6 2.Dd6#
1… Kc4 2.Df7#
1… Kxe4 2.Df3#
1… Ke6 2.Df7#

Meer informatie over het NK en hoe de Tolhuistuin te bereiken op www.nkschaken.nl