Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

European Problem Chess Festival succes voor Nederlanders, Dolf winnaar Open.

Van 6 tot en met 10 mei werd in Subotica, Servië het Europees schaakprobleem festival gehouden. Hoogtepunt van de festiviteiten is het 5de E.K. oplossen voorafgegaan door het Open oplostoernooi. Naast het oplossen staan ook andere probleemschaak gerelateerde onderwerpen op het programma, o.a. Quick composing, een solving-show, machine-gun chess. In totaal hadden zich ruim 110 deelnemers voor het festival ingeschreven. Voor Nederland gingen Dolf Wissmann en Hans Uitenbroek naar Subotica, helaas geen Belgen.

Vooraf aan het EK zelf werd het Open oplostoernooi gehouden als opwarmertje. In het Open (82 deelnemers, 2 ronden van maximaal 90 minuten, beide ronden uit alle 6 soorten één probleem) herkenden Hans en Dolf in de eerste sessie onmiddellijk een studie die dit jaar ook in de Arves wedstrijd in Nunspeet zat, dat gaf ze een 'pikstart' dus. Velen, waaronder Murdzia en Evseev (de nummer 1 en 2 van de ratinglijst), stuitten op de moeilijkheden die zij in Nunspeet al gehad hadden en gingen de fout in. De rest losten ze foutloos (Dolf) en bijna foutloos (Hans) op en in de pauze begrepen ze wel dat ze er lekker (later bleek op plek 1 en 3) voorstonden. De tweede sessie ging voor Hans wat minder, maar Dolf wist niet lang na de allersnelsten (Evseev, Murdzia, Crisan) in te leveren en dacht wel foutloos te zijn. Uiteindelijk bleek Dolf als enige de 60 punten gescoord te hebben, na Dolf’s matige resultaten eerder dit jaar een geweldig succes. Murdzia bleek nog een foutje gemaakt te hebben en Kovacevic bleek zich nog voor het superduo Evseev/Murdzia gewurmd te hebben. Hans (FM) zakte naar de 12e plek, maar bleek wel zijn 1e meester-resultaat ooit gescoord te hebben!

 P1030892
Van links naar rechts,  Kovacevic, Wissmann en Evseev


Lang feestvieren was er niet bij, want het hoofdtoernooi (79 deelnemers uit 21 landen) stond dezelfde middag voor de deur. Hans begon weer zeer sterk en stond na de eerste dag op een 7de plek, Dolf 13e maar alles nog dicht bij elkaar. De tweede dag ging voor Dolf beter ondanks dat hij niet tevreden was over de 8 punten bij de meerzetten, maar dit bleek wel de zwaarste ronde, alleen Murdzia scoorde de 15 hier. Uiteindelijk werd Dolf net als vorig jaar 6e, en was daar wel tevreden over, Hans viel terug maar was met een 23e plaats ook tevreden.

De Tsjech Dragoun wist na vele ereplaatsen op EK en WK nu zijn eerste medaille te halen. De ratinglijstaanvoerders deden hun reputatie weer eer aan. Evseev werd tweede en Murdzia wist een nieuwe overwinning aan imposante erelijst toe te voegen. En passant schoof hij een nieuweling naar voren, de jonge Poolse junior Kacper Piorun wist in zijn eerste grote internationale toernooi gelijk 5e te worden.

In de landenwedstrijd zijn drie oplossers vereist en deed Nederland dus, overigens net als bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk, niet mee. Veertien landen kregen wel drie of vier oplossers op de been en hier wist Polen (voor Rusland en titelverdediger Servië), dankzij hun nieuwe topper, toe te slaan.

In het bijprogramma stond een solving-show. Hier ging Hans in de ronde met 3-1 onderuit tegen Evseev en won Dolf meyle10">In het bijprogramma stond een solving-show. Hier ging Hans in de ronde met 3-1 onderuit tegen Evseev en won Dolf met 3-2 van Caillaud, een knappe prestatie want deze laatste komt toch altijd ver in dit soort wedstrijdjes. In de 2de ronde moest Dolf het opnemen tegen Podinic maar door iets te veel te gokken ging hij met 3-1 onderuit. De uiteindelijke winst ging naar Kovavecic die in de finale Evseev versloeg.