Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

Van 16 tot en met 18 mei werd in Igalo (Montenegro) het 10e European Chess Solving Championship (ECSC) gehouden. Namens Nederland namen Dolf Wissmann, Hans Uitenbroek en Peter van den Heuvel deel. Belgie werd vertegenwoordigd door Eddy Van Beers.

Een landenteam bestaat bij het ECSC uit 4 oplossers. In elke ronde wordt de score van de beste 3 opgeteld tot de landscore van die ronde. Nederland had slechts 3 oplossers in het team, dus de score van iedereen telde in elke ronde mee.

Traditioneel werd het ECSC geopend met het open toernooi. Namens de lage landen was Eddy de beste. Ook Peter en Hans deden het naar behoren met de 14e en 15e plek, terwijl Dolf tevreden moest zijn met de 22e plek. De winnaar was Jonathan Mestel, later won hij ook de quick solving.

Bij het EK gingen de Nederlanders goed van start. De tweezetronde was lastig maar Nederland kwam met de maximale score goed voor de dag.
In de studieronde werd matig gescoord, ook door Nederland.
Na de eerste dag stond Nederland verdienstelijk 5e met 1 punt achterstand op de 3e plek.
Polen stond bovenaan, met Pjotr Murdzia individueel 5 punten los.

Tot en met de 5e ronde bleef het podium in zicht.
Ondanks een moeizame laatste ronde werd Nederland knap 4e.
Dit is deze beste klassering van het Nederlands oplosteam sinds het WK in 1982 in Varna toen Nederland 3e werd.
Polen maakte de favorietenrol waar en werd met grote voorsprong 1e.

Individueel werd Hans Uitenbroek 15e, Dolf Wissmann 16e, en Peter van den Heuvel 24e. Eddy Van Beers, de enige Belgische deelnemer, had een matige eerste dag. Door een sterk slot werd hij uiteindelijk nog 6e.

In deze 10e editie van het EK werd Piotr Murdzia (Polen) voor de 7e keer kampioen, voor Georgy Evseev (Rusland) op 2 en Marko Filipovic (Kroatie) op 3

De volledige uitslagen staan op de website van Selivanov: www.selivanov.ru