Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

ECSC 2022: Nederland 5e in Landenwedstrijd, Dolf Wissmann individueel 9e

Een vijftal Nederlanders, te weten Ajuna Soerjadi, Koen Versmissen, Peter van den Heuvel, Hans Uitenbroek en Dolf Wissmann, reisde onlangs af naar de Letse hoofdstad Riga voor een evenement met de 15e editie van het ECSC, het EK Oplosschaak, als hoofdtoernooi en dat leidde tot een aantal verdienstelijke resultaten.

Het allereerste ECSC vond plaats in 2005, vervolgens werd het t/m de 13e editie in 2017 ieder jaar georganiseerd. Een afgelasting in 2018 zorgde er daarna voor dat het 14e ECSC er pas in 2019 kwam en die in het Griekse Glyfada gehouden editie was onlangs, drie jaar later, nog steeds de laatste.
Voor een goed resultaat op een oplostoernooi is het voor mij doorgaans gunstig als ik veel energie heb, terwijl vermoeidheid juist ongunstig is. Als ik die eerste situatie op ieder gewenst moment op zou kunnen roepen en ook voor die tweede de regie in handen had, zou dat erg handig zijn, maar zo werkt het niet. De gunstige situatie laat zich niet zo maar even oproepen, en de ongunstige, die natuurlijk helemaal geen uitnodiging ontvangen heeft, geeft aan dat niet erg te vinden en laat zichzelf wel binnen. En een keer binnen, dat kennen we, uit zichzelf gaat ie niet weer weg. Op dat laatste ECSC in Griekenland, in 2019 dus, speelde iets dergelijks. Vermoeid. Gevolgen voor mijn optreden toen: desastreus." 
Hoewel het voorlaatste ECSC, in 2017, ook in Riga had plaatsgevonden had een Lets voorstel om de 15e editie van het ECSC 5 jaar later weer in de Letse hoofdstad te houden geleid tot de toewijzing van het toernooi en e.e.a. bleek bij Julia Vysotska (die het 10-jarig jubileum van haar website Julia’s Fairies vierde) en haar team in voortreffelijke handen.

Op de oplostoernooien in Riga had ik het net als op het vorige ECSC best zwaar, van een desastreuze impact op mijn resultaten was nu echter geen sprake.
WhatsApp Image 2022 05 13 at 65448 PM 2
   (Hans Uitenbroek, Koen Versmissen en Ajuna Soerjadi vol goede moed - foto Dolf Wissmann)

Vrijdag 14 mei, Open

Dag waarop het officiële programma begon met om vier uur in de namiddag de Open Oploswedstrijd. Zes opgaven, waarvoor anderhalf uur beschikbaar, korte pauze, vervolgens een tweede sessie met hetzelfde patroon, 56 deelnemers. Daaronder de Nederlanders die allen een dag eerder in Riga waren gearriveerd. Hans had een matige eerste ronde, compenseerde dat met een sterke tweede ronde, waardoor hij Peter die wat sterker begonnen was nog tot op slechts 1.25 bijhaalde, als mijn score er dan toch nog precies tussen zit, weet je eigenlijk al: het is een uitslag met een Nederlands treintje. En inderdaad, op plek 20, 21, 22, daar staat ie, met voor alle drie een klein ratingverlies. Koen eindigde als 36e en bleek de enige Nederlandse deelnemer die een (kleine) ratingwinst boekte op het Open.

Opgaven/oplossingen/uitslag Open

Zaterdag 15 mei, 1e dag ECSC en Add-a-Piece oploswedstrijd

De eerste dag van het EK-Hoofdtoernooi. In de landenwedstrijd kun je met drie oplossers aardig meedoen, de hoogste klassering voor Nederland op het ECSC is een 4e plek en die werd in 2014 behaald door een team van drie (Peter/Hans/Dolf). Beter is om met een team van vier goede oplossers mee te doen, want per ronde telt steeds het resultaat van de beste drie. Het Nederlandse team bestond op het 13 e ECSC, dat is die vorige Riga in 2017, voor het eerst uit vier oplossers, genoemd drietal had toen Johan de Boer als de ‘vierde man’, Op ECSC 2022 was de vierde man dus Koen Versmissen, die sinds ergens in de vorige eeuw voor het eerst weer eens een oplostoernooi in WCSC-format deed.
We begonnen goed met de maximale 45 punten op de tweezetten, maar dat deden meer landen, bij de driezetten en de studies verloren we op de top wel enig terrein en na de eerste dag stonden we 6e. Individueel deden Peter (13e) en Hans (16e) het goed, ik moest na een zware dag genoegen nemen met de 27e plek, maar had nog geen grote achterstand.

’s Avonds vond dan het allereerste Add-a-piece oplostoernooi plaats. Het Add-a-piece genre is een recente uitvinding van Marjan Kovacevic. Add-a-piece opgaven zijn composities waarbij het toevoegen van een stuk de gestelde opdracht voor de oplosser is. In een Add-a-piece opgave dient aan een gegeven stelling een stuk te worden toegevoegd met als doel een correct probleem op het bord te krijgen, waarbij het zettenaantal en het type probleem (bijvoorbeeld #2, H#2) doorgaans gegeven zijn. Van het toe te voegen stuk kan de kleur en/of het soort stuk een gegeven zijn, soms is de matstand een gegeven, componisten hebben in dit genre heel wat mogelijkheden.
Kovacevic had voor de wedstrijd vier eigen composities aangevuld met nog twee andere originelen, het betrof een selectie waarin in totaal 9 oplossingen waren te vinden. Hans en Peter bleken er wel kijk op te hebben, want beiden vonden er zeven, wat een mooie gedeelde 4e/6e plek opleverde. Ook Koen liet zich, met vier gevonden oplossingen, niet onbetuigd. Voor een nog onervaren oplosser als Ajuna zijn toernooien als WCSC, waaraan ze vorig jaar al meedeed, en ECSC eigenlijk niet zo geschikt, voor ervaring in het binnenharken van punten zijn juiste de kleinere (B-)toernooien ideaal. In de Add-a-piece-oploswedstrijd wist Ajuna bijgaande opgave echter op te lossen.

Add a Piece
add
 Voeg een wit stuk toe zodat het #2 is.

Opgaven Add a piece / oplossingen Add a piece / uitslag Add a piece

Zondag 16 mei, 2e dag ECSC

Ook op deze slotdag had ik nergens het gevoel dat het heel lekker ging en was het hard zwoegen, mijn scores leken er echter nog minder onder te lijden. De oplossing van een zelfmat in 7 vond ik snel, daarna die van de andere zelfmats ook en ik leverde na een dik half uur in, de maximale 15.0 punten in 32 minuten bleek rondewinst op te leveren. Ook Peter scoorde het maximum en na de 4e ronde zal hij individueel top-10 hebben gestaan. Door onze sterke score bij de zelfmats kwamen we in de stand op de 5e plek in een kopgroep van vijf landenteams. Van de zelfmatronde hoopte ik een ‘boost’ te krijgen, maar even later was het ook in de meerzetronde weer zwaar en ik bleef lang op nul punten, het werden er toch nog 10.0 punten, en dat bleek een goede score. Peter had net als ik ook lang die nul en erger … hij was op nul gebleven, daarna was er voor hem ook in de slotronde (helpmats) nog een matige score. Voor hem betekende dat in het Individuele klassement een stevige terugval, een fraai staaltje teamwork echter, beperkte de schade in het landenklassement. Want Koen, die er in de eerste vier ronden, toen Peter nog goed ging, nog niet veel van gebakken had, en het punten binnenharken geheel aan zijn teamgenoten gelaten had, kwam precies op moment van die hapering bij Peter, bij de meerzetten, met veruit zijn beste score (7.5) en met die zelfde score in de slotronde deed hij het nog eens. Overigens was het voor behoud van onze 5e plek niet nodig, maar door onze goede scores tot het eind bleven we in die kopgroep en bleek onze achterstand op eremetaal uiteindelijk klein. We eindigden in punten dichterbij de medailles dan ooit: slechts 7.0 punten van het brons, 11.25 punten van het goud.
Voor mij was het toernooi zeker een struggle, maar … mijn scores op de tweede dag bleken dusdanig dat ik met de 9e plek in de eindstand … voor het eerst sinds 2009 … op een van de (vier) grote toernooien weer eens in de top-10 eindigde. Met plek 17 deed Hans het ook niet slecht. 

Door een mooie slag te slaan in de laatste ronde was het Servië dat de landenwedstrijd won.

Wereldkampioen Danila Pavlov is als oplosser al enkele jaren een klasse apart en, oplossend onder de vlag van wereldschaakbond FIDE, zo bleek in Riga, is dat niet anders. Hij won het Open, en prolongeerde de in 2019 bemachtigde Europese titel op overtuigende wijze.

Uitslag individueel / uitslag landenwedstrijd

Voor meer foto's en dergelijke zie de website van het EK: https://ecsc2022.wfcc.ch/