Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

Op het ECSC, het Europees oploskampioenschap, dat dit jaar in het Roemeense Iasi werd gehouden, is Dolf Wissmann, als beste Nederlander, op een verdienstelijke 11de plek geƫindigd. Peter van den Heuvel moest, na een zeer matige eerste dag, met een 43ste plek in de eindrangschikking genoegen nemen. In de voorwedstrijd, het Open, werd Dolf ook elfde. Peter, 20e in de eindstand, deed het daar ook goed.

Er waren dit jaar 65 deelnemers op het ECSC. Daaronder geen Belgen, terwijl het tweetal deelnemers voor Nederland ten opzichte van vorig jaar ook een stapje terug betekende.

Net als een vijftal oplossers uit andere landen heeft Dolf aan alle elf ECSC's deelgenomen. In 2006 behaalde hij met een derde plek zijn hoogste eindklassering. In de drie edities daarna eindigde hij ook steeds in de top-10, de resultaten in 2011 en 2012 (35e en 29e) betekenden echter een duidelijke inzinking, die inmiddels (na een 16e plek in zowel 2013 als 2014) overwonnen lijkt.

Vorig jaar was Nederland mooi vierde geworden in het landenklassement, maar dat was met Hans Uitenbroek er bij, voor een trio is het mogelijk om hoog te eindigen. Ook met slechts twee oplossers uit hetzelfde land kan gewoon worden ingeschreven voor de landenwedstrijd, maar zal daarin voor een bescheiden ambitie gekozen moeten worden. Na het herstel van Peter op de tweede dag, wist Nederland in Iasi in ieder geval de andere landen die uitkwamen met een duo te verslaan en als twaalfde te eindigen.

Zevenvoudig winnaar van het ECSC, Piotr Murdzia (POL) had de Europese titel al vanaf 2011 onafgebroken in bezit maar raakte die nu dan toch kwijt. De titel ging nu naar Georgy Evseev (RUS). Diens grootste successen zijn geleverd in de WCSC, dat hij bij zijn eerst drie deelnames, in 1989, 1990 en 1991, evenzovele malen op zijn naaam wist te schrijven, waarna hij het WCSC van 1997 aangreep om een vierde wereldtitel aan zijn verzameling toe te voegen.

Evseev nam in de loop der jaren bij lange na niet aan alle grote toernooien deel, en het was dus al een hele tijd geleden toen hij zijn grootste successen behaalde. Na 1989 is hij op de internationale ratinglijst echter nooit meer uit de top-drie gevallen en hij stond sinds 1 oktober 2014 zelfs weer bovenaan. Een enorme verrassing is zijn toernooiwinst dus niet, knap is het wel, en dat hij nu, zo lang na het behalen van zijn eerste wereldtitel, op zijn 53e ook nog de Europese titel wint, is een aardig detail. Murdzia eindigde nu slechts als 'vijfde', maar bleef met de winst in het Open en de Poolse winst in het landenklassement toch niet met lege handen.

Meer details van het ECSC zijn op www.wfcc.ch te vinden.