Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

 Door: Dolf Wissmann Dolf 120316

Op het jaarlijks gehouden European Chess Solving Championship (ECSC), dat midden april plaats vond in Glyfada, een aardig voorstadje van Athene, heeft Eddy van Beers weer een medaille in de wacht gesleept. Na het brons in 2010 (Sunningdale, Engeland) en het zilver in 2013 (Vilnius, Litouwen) was het nu opnieuw brons en dat betekende dus zijn derde medaille op het evenement dat in Griekenland de 12e editie beleefde. Voor de Nederlandse delegatie, die naast mij uit Peter van den Heuvel en Hans Uitenbroek bestond waren de resultaten, net als twee weken eerder op het Open Duits kampioenschap in Dresden, teleurstellend.

Na een serie uitslagen die op zijn minst 'goed' waren te noemen was op dat toernooi in Dresden overigens gebleken dat er zelfs voor Eddy van Beers wat dat betreft geen garanties zijn want met een 8e plek in de eindstand was het toernooi in Duitsland ook voor hem op een teleurstelling uitgedraaid.

Open

In Griekenland zat Eddy echter weer op het goede spoor, de uitslag van het Open, een dag voor het ECSC, wees al in die richting. Voor de beschikbare drie uur bleek de selectie vrij pittig en niemand kwam in de buurt van het maximum. Namens Nederland was alleen Hans in goede doen. Peter en ik wisten nog niet de helft van de punten te scoren.

ECSC

Eddy van Beers, deze keer de enige oplosser namens België op het ECSC, had ook voor de editie van dit jaar al een mooi palmares op dit toernooi. De 9e plek in de allereerste in 2005 is veruit zijn laagste klassering, de volgende zes deelnames hebben altijd naar een topklassering (minstens 6e) geleid. Voor alle drie Nederlandse oplossers draaide het ECSC deze keer uit op een resultaat (ver) onder de maat en dat leidde natuurlijk ook tot een matig resultaat in de landenwedstrijd. Op Piotr Murdzia stond weer eens geen maat waardoor hij de individuele titel weer wist te heroveren, hij heeft het ECSC nu maar liefst acht keer gewonnen. Het teamkampioenschap ging, ook niet voor het eerst, naar Servië.

De bijbehorende tabelen in PDF: resultaten Open oplostoernooi; uitslagen EK individueel