Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

Eddy Van Beers 3e op EK, John Nunn kampioen

Op het zesde EK oplossen heeft Eddy Van Beers zijn successen van dit jaar voortgezet door als derde te eindigen. Dit betekende de eerste medaille voor België ooit. Het toernooi werd gehouden in Sunningdale (GB). Hij deed nauwelijks onder voor titelverdediger (en wereldkampioen) Piotr Murdzia, die het ook weer sterk deed, maar toch zijn Europese titel moest inleveren bij John Nunn, die nog maar eens bewees nog altijd een van de besten te zijn.

In het landenklassement, waarbij teams mogen bestaan uit vier oplossers, bleef Groot-Brittannië ook net voor Polen en werd Servië derde. Deze landen eindigden ver voor de rest, waarbij België, met drie man (Van Beers, Ooms en Van Herck) kansloos voor een topklassering, het met een vijfde plek ook sterk deed.

Er waren 55 individuele deelnemers en 13 landenteams. Nederland werd vertegenwoordigd door Dolf Wissmann en had geen team. Rusland ontbrak door problemen met het verkrijgen van visa.

Andy Ooms droeg met name op de eerste dag bij aan het Belgische succes. In de stand halverwege het toernooi stond hij zelfs op de achtste plek en uiteindelijk werd hij twintigste wat ook voor hem een mooie ratingwinst opleverde. Er waren meer oplossers die één slechte en één goede dag hadden, waaronder Dolf Wissmann, die zijn matige klassering na de eerste dag (25e) nog een beetje wist goed te maken en als elfde eindigde. De grootste sprong op de tweede dag maakte echter Michel Caillaud die van een dramatische 33e plek naar plek 8 steeg.De derde Belg Marcel Van Herck scoorde alleen goed in zijn favoriete ronde: de studies. Deze ronde werd dan ook door de Belgen werd gewonnen.

 Interessant in de einduitslag zijn de klasseringen van sterke partijschakers: GM’s op plek 1, 4, 5, 13 en 15 en spelers van (ongeveer) meester-niveau op plek 2, 3, 6 en 14. 

Gedetailleerde uitslagen op: http://www.bstephen.me.uk/ecsc2010/results