Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

Murdzia wint EK, 2de IM-Norm Hans Uitenbroek.

Op het Europees Oploskampioenschap, dat het afgelopen weekeinde in het Poolse Lowicz (bij Warschau) werd gehouden, hebben Hans Uitenbroek en Eddy van Beers het goed gedaan. Aan dit evenement deden 75 oplossers uit 20 landen mee.

In het Open eindigde Hans, ondanks een schrijffout, toch als negende en dat resultaat was goed voor zijn tweede IM-norm.  Voor de titel heeft hij nu alleen nog wat ratingwinst nodig.
Ook op het hoofdtoernooi deed hij het goed, want hij eindigde als 14e. Dat betekende, in zijn zesde deelname, zijn hoogste klassering tot nu toe.

Eddy van Beers kon zijn derde plek van vorig jaar niet evenaren maar eindigde met een vierde plek in het Open en een vijfde in het hoofdtoernooi op beide toernooien in de top. Met de kanttekening dat hij in het Open dezelfde schrijffout als Hans (en velen) maakte, en dat dat hem de overwinning koste!

Het toernooi werd voor Dolf Wissmann bepaald geen succes. Na top-15-klasseringen in alle zes voorgaande edities was de 36e plek in de eindrangschikking duidelijk een stap terug. Johan de Boer deed het met een 45e plek naar behoren, terwijl Marcel van Herck en Andy Ooms in mindere vorm dan op het laatste WK bleken.

Dit alles leverde het Nederlandse team een negende en het Belgische een twaalfde plek op.

John Nunn verdedigde de Europese titel niet, waardoor het voor Piotr Murdzia, die overigens ook het Open won, wellicht iets makkelijker was die terug te pakken en zijn recordaantal titels verder op te schroeven. Marjan Kovacevic, deelnemer op alle 41 grote oploskampioenschappen (WK en EK) liet zien ook kwalitatief nog steeds goed mee te kunnen. Hij wist Georgy Evseev, die derde werd, net voor te blijven.

Toernooisite met gedetailleerde uitslagen: http://www.ecsc2011.eu/