Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

In het kort, en weer won Murdzia en weer won Polen. Dat klinkt saai, maar dat was het allerminst. Tot en met de vierde ronde was het verre van zeker. Er stonden twee Britten aan de leiding, Colin MacNab en Jonathan Mestel en Servië leidde in het landenklassement. Toen kwam de meerzetronde en stonden alle klassementen op zijn kop. Slechts twee Polen losten alles op, Piotr Murdzia en Kacper Piorun met in hun kielzog Marjan Kovacevic en daarmee was het pleit beslecht. De gemakkelijke laatste ronde veranderde daaraan niets meer.

Nederland was voor het eerst met een volledig team op de been, maar scoorde niet voldoende om uitzicht op het podium te krijgen. Dat resulteerde in een zesde plek. Niet slecht, maar ook niet bijzonder. Peter van den Heuvel was de beste Nederlander gevolgd door Dolf Wissmann en Hans Uitenbroek. Johan de Boer verprutste de eerste dag, maar herstelde zich goed op de tweede.

Voorafgaand aan het EK is er altijd het Open Toernooi. Dat was dit jaar bijzonder vanwege het grote aantal problemen waarvan bijna niemand de oplossing vond (inclusief twee fairy-problemen). Van de veertien problemen werd er op 6 nauwelijks gescoord. Winnaar werd Bojan Vuckovic. Beste Nederlander was Hans Uitenbroek op een 12e plaats. Ook in de Solving Show scoorde Hans goed met een 5e plek.

Voor uitslagen, foto's en problemen zie http://www.wfcc.ch/ecsc-riga-2017-news-12-130517/