Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

België goed op het WK oplossen

Afgelopen week vond het WK voor het oplossen van schaakproblemen plaats in Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten. Zowel vanuit Nederland als België stond een ervaren team aan de startblokken om er ook een spannende onderlinge wedstrijd van te maken. Voor Nederland waren dat Dolf Wissmann, Peter van den Heuvel en Hans Uitenbroek. Voor België Eddy Van Beers, Andy Ooms en Marcel van Herck. Naast de teamspelers deden ook Koen Versmissen, Ajuna Soerjadi en Luc Palmans mee.

IMG 1443

 Oploszaal voor aanvang wedstrijden (foto Hans Uitenbroek)

Het beloofde spannend te worden. In het Open Toernooi dat de dag voor het begin van het WK valt, werd Eddy 2e achter de ongenaakbare Danila Pavlov en Dolf presteerde goed met een gedeeld 11e plek. De anderen bleven daarbij achter. Tijdens het WK pakte Nederland weliswaar een vroege voorsprong op de tweezetten, maar daarna ging het van het kwaad tot erger. Na de eerste dag bungelde Nederland ergens onder in de middenmoot, terwijl België uitzicht op het podium bleef houden net zoals kopman Eddy in het individuele klassement.

De tweede dag tobde Nederland verder. Dat leidde uiteindelijk tot een 10e plek. Beste Nederlander werd Hans Uitenbroek na een goede tweede dag op de 24e plek. België overtuigde niet op de helpmats (liep wel uit op Nederland), maar reikte door twee goede laatste ronden tot een mooie 4e plek. Voor Eddy was dat maar deels een pleister op de wonde, omdat hij in de laatste ronde nog twee oplossers voorbij zag komen en daarbij van het podium viel.

Danila Pavlov werd opnieuw wereldkampioen. Dat ging niet vanzelf. Na de eerste dag leidde Bilguun Sumiya uit Mongolië, na de 4e ronde ex-wereldkampioen Piotr Murdzia en na de 5e ronde de jonge Ural Khasanov. Na twee foutloze laatste ronden stond Danila Pavlov toch weer bovenaan, gevolgd door Ural Khasanov, Piotr Murdzia, Bilguun Sumiya en Eddy Van Beers. Polen won het landenklassement voor Servië en de leiders van de eerste dag Duitsland.

20221118 220131
Van links naar rechts: Ajuna Soerjadi, Koen Versmissen, Peter van den Heuvel, Hans Uitenbroek, Eddy Van Beers, Kristel Maes, Andy Ooms, Dolf Wissmann, Marcel Van Herck en Luc Palmans (foto genomen door Jorma Paavilainen)

Voor Danila Pavlov was de koek niet op. Hij won ook de Solving Show en het Quick Solving toernooi. In beide toernooien eindigde Eddy als vierde. In de Solving Show was Dolf de beste Nederlander (15e) en in het Quick Solving toernooi was dat Hans Uitenbroek (17e).

Voor alle uitslagen en overige informatie zie: 64th World Congress of Chess Composition 2022