Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

Op de eerste dag stonden de tweezetten, driezetten en studies op het programma.

Tweezetten waren gemakkelijk, beiden maximale score. Hans deed de driezetten goed met 13 punten, terwijl Peter slechts 1 punt scoorde. In de studies scoorde Peter dan weer goed met 12 punten, en 2 punten van Hans. Opvallend was dat nieuweling Vachier-Lagrave al na 41 minuten zijn studieoplossingen inleverde (alles goed), terwijl de meesten de volle tijd van 1h40m benutten.
Koploper na de eerste dag is Piorun uit Polen met de maximale score. Ook staat Polen bovenaan in het landenklassement. Nederland staat 7e.

1. Piorun 45
2. Podinic 44
3. Zude 43
4. Mukoseev 42
5. Nicula 42
6. Murdzia 40
7. Iskandarov 39
8. Comay 39
9. Vachier-Lagrave 35
10. Mammadov 34
16. Uitenbroek 30
18. Ooms 30
23. Van den Heuvel 28
41. Van Herck 18

1. Polen 88
2. Servië 77
3. Rusland 77
7. Nederland 58
14. België 48

De tweede dag van het WCSC verliep niet goed voor de Nederlanders en Belgen. Bij de helpmats scoorden Hans en Peter beiden 8 punten. De meerzetronde bleek lastig. Peter scoorde 0 punten, en Hans 1,5.
De zelfmatronde ging als vanouds: de tweezet en driezet werden opgelost, en het lange zelfmat bleek te moeilijk. Peter miste nog een variantje in de driezet.
In de einduitslag werd Hans 23e en Peter 29e. Nederland eindigde als 11e. Ook de Belgen hadden het moeilijk. Andy Ooms eindigde 25e en Marcel Van Herck 39e, en België eindigde als 14e. Voor beide teams gold dat het een stuk zwakker is als de sterkste oplosser niet erbij is. De Pool Piorun verloor zijn eerste plaats door het zelf mat in twee te missen. Zijn landgenoot Murdzia werd daardoor kampioen. Piorun werd 3e. De Duitser Zude werd 2e. Het Poolse team won ook het landenklassement gevolgd door Duitsland dat een sterke tweede dag had. Rusland werd 3e, zonder de wel aanwezige maar niet oplossende Evseev.
Er waren te weinig seniore deelnemers om een klassement op te maken. Daarom kunnen we Marcel Van Herck nog seniorenwereldkampioen blijven noemen!

De volledige uitslag staat hier: http://www.sci.fi/~stniekat/pccc/wcsc12.htm

Over de rest van de week hebben we wel beter nieuws. Andy en Peter wonnen als team het Tsume-Shogi-oplostoernooi voor beginners. Hans won het Sake-toernooi met een mooie compositie. Het thema was H#1 Double-Step Chess. Tweede in dit toernooi werd Thomas Maeder. Peter won een 2e EV bij het Champagne-toernooi voor bewijspartijen. Prijswinnaar was Satoshi Hashimoto met een fraaie bewijspartij. Het thema was 'een verre reis'.

Hans was delegate voor Nederland bij de WFCC-sessies.
Piet le Grand en Harold van der Heijden zijn benoemd tot FIDE-meester in de schaakcompositie.
Een compleet overzicht met genomen beslissingen en benoemingen vind u hier: http://www.sci.fi/~stniekat/pccc/dec12.htm

Volgend jaar is het congres in Batumi, Georgië. Dit ligt aan de oostkust van de Zwarte Zee.