Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

In Dresden in het oosten van Duitsland werd van zaterdag 5 t/m 12 augustus het 60e WCCC gehouden. Namens Nederland waren aanwezig (partners en kinderen even niet meegerekend): Hans Uitenbroek, Dolf Wissmann, Peter van den Heuvel, Gerard Smits, Harold van der Heijden, Johan de Boer en Wouter van Rijn; namens België waren dat: Andy Ooms, Marcel van Herck, Luc PLuc palmansalmans en Ward Stoffelen.

Oplossen

Op maandag werd het Open Oplostoernooi gehouden. Dit toernooi kende 114 deelnemers. Luc Palmans was de wedstrijdleider (zie foto).

Het toernooi bestond uit twee rondes met in elke ronde 6 problemen. Dolf kende een stroeve start in de eerste ronde maar scoorde het maximaal aantal punten in de tweede ronde. De prestaties van Nederlanders en Belgen:

21 Peter van den Heuvel 52.5 punten
31-32 Hans Uitenbroek 47 punten
31-32 Dolf Wissmann 47 punten
51-53 Johan de Boer 40 punten
70 Andy Ooms 33 punten
74-75 Marcel van Herck 31.5 punten
78-80 Wouter van Rijn 30 punten
108 Harold van der Heijden 13.5 punten

Op dinsdag en woensdag werd het officiële wereldkampioenschap gehouden. Voor Nederland bestond het team uit Hans, Peter, Dolf (voor de 20e keer in deze samenstelling). Johan was de individuele oplosser. Andy en Marcel vormde het Belgische team. In totaal 89 deelnemers. Johan liep gelijk al een flinke achterstand op door geen tweezet op te lossen. Bij de helpmats moest Marcel een reglementaire nul incasseren omdat zijn mobiel tijdens deze ronde afging. Peter kende een goede eerste dag maar was toch op de tweede dag de Nederland met de minste punten. De prestaties van Nederlanders en Belgen:

27-28 Dolf Wissmann 57 punten
30 Peter van den Heuvel 56.5 punten
31-33 Hans Uitenbroek 56 punten
61 Marcel van Herck 41 punten
62 Andy Ooms 41 punten
73 Johan de Boer 33 punten

Voor het teamresultaat deden er 20 teams mee. Nederland werd gedeeld 7-8 met 127,5 punten, België werd 19e met 82 punten.

Op woensdagavond vond er voor het eerst sinds jaren weer eens een oploswedstrijd plaats voor fairy’s. De 29 deelnemers kregenHans Uitenbroek 2 uur de tijd om 9 opgaves op te lossen met bekende fairy-voorwaarden en – stukken zoals b.v. sprinkhaan, nachtruiter, circe, patrouille, take & make. De prestaties van Nederlanders en Belgen:

8 Hans Uitenbroek 21.25 punten
16 Andy Ooms 15 punten
17 Johan de Boer 17.5 punten
20 Dolf Wissmann 10.75 punten
21 Peter van den Heuvel 10 punten
73 Johan de Boer 33 punten

 

Op de foto: Hans Uitenbroek -------->

 

Op vrijdagochtend vond er voor het eerst sinds jaren een oploswedstrijd plaats voor retro’s. De 34 deelnemers kregen 2 uur de tijd om 9 opgaves op te lossen zoals bewijspartijen, retractors, illegal clusters. Dolf gaf er al snel de brui aan en leverde geen oplossingen in. Peter kwam uiteindelijk op het podium terecht met een 3e plaats. De prestaties van Nederlanders en Belgen:

3 Peter van den Heuvel 20 punten
7 Johan de Boer 15 punten
19-23 Andy Ooms 8 punten

Peter van de Heuvel

Op de foto: Peter (geheel rechts) met het certificaat voor het behalen van de 3e prijs

Composities

Bij het Quick Composing voor helpmats behaalde Gerard Smits een Bijzondere Vermelding met de volgende compositie. Het thema voor dit toernooi was dat op de eerste zet een zwart stuk naar een veld speelt waarop het door wit op diens tweede zet wordt geslagen.

Gerard Smits
BV Quick Composing Dresden 2017
smits dresden2017
H#2 2 oplossingen

I.1. La2, f6 2. Lf8, Dxa2
II. 1. Tg1, fxe6 2. Tf8, Dxg1

Bij het meerdaags toernooi voor helpmats behaalde Gerard Smits een 1e Eervolle Vermelding. Het thema was hier dat een koning een veld betreedt dat voorheen werd bezet door een officier van een andere kleur (details over de compositie ontbreken).

Bij het Sake-toernooi van de Japanners behaalde Gerard een 1e Eervolle Vermelding (details over de compositie ontbreken).

Gerard Smits
Op de foto: Gerard (geheel rechts) met een prijs in het Japanse Sake-toernooi.

Bij het toernooi georganiseerd door de Roemenen behaalde Gerard Smits een Bijzondere Vermelding (details over de compositie ontbreken). Verder was er een compositie-toernooi met ‘Royal Dynasty’. Hierbij kan een partij meerdere koningen hebben. Zodra het meerdere koningen heeft kan het niet schaak of mat gezet worden. Zodra er één koning overblijft dan kan deze koning wel schaak of mat komen te staan. Bij dit toernooi behaalde Dolf samen met James Quah en Ian Watson een 1ste Eervolle vermelding. Hans een Bijzondere, en een Eervolle Vermelding (details over de compositie ontbreken).

Overige activiteiten

Op dinsdagmiddag vond er een fairy-blitz toernooi plaats. Partijschaak met als extra fairy-voorwaarde Annan-chess. Daarbij neemt een stuk de kracht over van een stuk dat erachter staat. Dus vanuit de beginstelling kan de witte pion op a2 de zwarte pion op a7 staan. Andy Ooms won dit toernooi.Andy ooms

Op de foto: Andy ontvangt de eerste prijs (een fles single malt scotch whisky)

Beslissingen binnen WFCC

Tijdens de vergaderingen van het WFCC zijn er diverse besluiten genomen. De belangrijkste hiervan:

-        Bij de Worldcup tellen nu de beste 6 resultaten met i.p.v. beste 4 resultaten. Bovendien wordt de puntentelling van de zwaarder bezette toernooien naar beneden bijgesteld.

-        Het EK oplossen 2018 gaat plaatsvinden in Kaliningrad van 5 t/m 7 mei.
Het WFCC voor 2018 is toegewezen aan Ohrid (Macedonië) van 1 t/m 8 september.

-          Luc Palmans en Ward Stoffelen zijn benoemd tot international FIDE solving judge

Voor meer informatie zie de officiële website van het WFCC 2017: https://wccc2017.de/