Het nog steeds aanwezige Covid-19 crisis noodzaakte het bestuur van de NBvS met een ingreep te komen op de jaarlijkse gang van zaken, die het Nunspeet-weekeinde behelst. In 2020 was dezelfde pandemie er al verantwoordelijk voor dat er op het laatste moment allerhande cancelingen moesten plaatsvinden zonder dat er tijd was met een alternatief te komen. Nu was dat anders en konden er een aantal activiteiten online in gang worden gezet.Ajunha Soerjadi

Eén ervan was een online oplostoernooi voor B-groepers. Luc Palmans zocht acht opgaven uit en ik, Wim Velker, mocht de verdere organisatie ter hand nemen. Door de organisatie van zeven online oplostoernooien namens de schaakclub Hoogland in het afgelopen jaar heb ik een redelijk groot bestand opgebouwd van oplosliefhebbers, die ik allemaal aanschreef. Maar zoals ik op voorhand al had gevreesd, bleek voor een groot deel van hen de zaterdagochtend niet geschikt. Uiteindelijk kwam er toch een respectabel aantal van 19 aanmeldingen, niet in de laatste plaats door de buitenlandse deelname, die zelfs de meerderheid vormde.

Op de speeldag zelf dook er een ander probleem op: verbindingsproblemen. Van twee deelnemers kreeg ik kort voor het officiële aanvangstijdsip bericht dat zij geen opgaven hadden ontvangen – ik zend de opdrachten altijd 5 minuten van te voren – maar dit was snel opgelost. Erger verging het onze enige Duitse deelnemer en één van de twee deelnemende vrouwen, Britta Leib. Toen ik 13 minuten voor het einde van de sessie haar mailtje zag binnenkomen, was ik natuurlijk benieuwd naar haar antwoorden. Het bleek echter te gaan om een noodkreet omdat ook zij geen opgaven had ontvangen. Toen was het te laat om daar nog iets aan te veranderen. Britta zelf zocht de oorzaak uit en het blijkt dat er ‘ergens’ technische problemen Wittebolzijn opgetreden. Toen zij mij dat berichtte, herinnerde ik me dat ik donderdag of vrijdag op teletekst inderdaad daarover een ‘kop’ had zien staan, zonder me te realiseren dat dat voor het toernooi complicaties zou brengen.

Gelukkig bracht het toernooi zelf veel goeds. Uit de mails valt de conclusie te trekken dat de deelnemers het naar hun zin hadden gehad en de opgaven waardeerden. In dit geheel kwam ‘old hand’ Ed Hoes als beste naar boven. Slechts op de studie moest hij enkele punten inleveren, maar verder had hij een perfecte score. Gelukgewenst met de eerste plaats, Ed. “Thuis gaat het mij toch beter af dan in de zaal”, schreef Ed me. Hij voelt zich meer op zijn gemak. ‘Geluk’ had Ed wel dat Peter Petri, de sterke Belgische oplosser, de eerste tweezet miste, wat hem – Peter – tot runner-up maakte.

Opg.1)  Vyacheslav K. PILCHENKO
Smena (Moscou) 1995
1°-2° Prix e.a.

obok1
  Mat in twee zetten

 

 



Peter speelde hier 1. P4e5 wat blijkbaar heel verleidelijk was, want hij was niet de enige. De correcte zet is 1. Ph4 ! 1... Ke4 2. Dc4# en 1... Ke6 2.Dc6#. Hoe verrassend de ‘misser’ was blijkt wel uit het feit dat enkele deelnemers mij vroegen of Peter inderdaad opgave 1 niet juist had. Maar ondanks dat, ook felicitaties voor Peter Petri met zijn tweede plaats.

Het podium werd volledig geïnternationaliseerd met de derde plaats voor Engelsman David Whisstock – congratulations, David -  die over het moeilijke helpmat struikelde. Luc en ik hebben nog gediscussieerd of er een andere moest komen, maar ik vind dat er best een opgave bij mag zitten waar de deelnemers hun tanden diep in moeten zetten. De besten komen dan naar boven zoals ook hier.

 

 

Gert ReichardtEd Hoes  

 

Opg.7) Zivko JANEVSKI
Thema Danicum 1992
1° vermelding

obok7
   Helpmat in 2 zetten, 2 oplossingen

Opg 2) A. MARTINEK
L'Eco degli Scacchi 1917

obok2
  Wit geeft mat in 2 zetten


Voor oplossers die niet al te vaak met een helpmat worden geconfronteerd is dit probleem inderdaad niet al gemakkelijk. I) 1.De4 Lf2+ 2.Kc6 Pe7# en II) 1.Td4 Pf8 2.Kd6 Lb4#.

Enigszins tegenvallend was het resultaat van Kobe Bleuzé. In de laatste online toernooien van de schaakclub Hoogland zat hij telkens bij de top. En ook Rens ter Veen hebben we wel eens beter zien presteren, zeker in de zaal.

Door het wegvallen van Britta Leib was de jonge Ajuna Soerjadi de enige vrouw in het gezelschap. Het debuut van de Jonge Filosoof viel niet mee, maar blijf alsjeblieft bij ons, Ajuna!

Ter afsluiting, voor mijn eigen plezier, de leukste opgave van de acht, een oude tweezet van Antonin Martinek. 1.Df5! (2.De4/De6#) 1... Kxc4 2.Dxd3#; 1... exf5 2.Lf7#. Het verslag is geschreven door Wim Velker, de tabel is verzorgd door René van Alfen, de selfies en foto’s zijn door de deelnemers zelf genomen. Dank aan iedereen, vooral aan de deelnemers.
 

Voor diegene die het allemaal zelf nog eens wil proberen, in dit PDF staan de opgaven en in dit PDF staan de oplossingen.

ONOK

De oplossers uit de A groep konden uitwijken naar het online oplostoernooi georganiseerd door onze Slowaakse probleemvrienden. Dit is een oploswedstrijd verdeeld over 6 wedstrijddagen. Deze zaterdag werd gewonnen door John Nunn uit Engeland (30 punten in 74 minuten) voor Eddy van Beers die er 16 minuten langer over deed voor dit zelfde punten aantal. Ook 30 punten voor Martynas Limontas en David Hodge maar die gebruikten de maximale tijdsduur van 120 minuten. Dolf Wissmann werd 5de met 29 punten in 95 minuten en was zodoende koploper van een groepje van 4 oplossers. Twan Burg scoorde een puntje minder en mocht zich verheugen op een gedeelde 9de plaats. Hans Uitenbroek 12, Johan de Boer en Peter van den Heuvel gedeeld 17-19. Joost Michielsen 20ste, Dirk Borst 21ste en Wouter van Rijn sloot de rij van 27 deelnemers met 11,5 punten. De volledige uitslag vindt je in deze PDF: https://soks.sk/wp-content/uploads/2021/03/11_STIS_result_final.pdf
Eddy van Beers staat na 5 van de 6 ronden bovenaan in deze oploscompetie voor Mokosejev en Limontas; de volledige lijst staat hier: https://soks.sk/wp-content/uploads/2021/03/2_series_IN_SITU_5_total.pdf