Even terug. Het was 1993 en het congres werd in Bratislava gehouden in een buitenwijk. Tussen de deelnemers aan het WK toen Dolf Wissmann, Peter van den Heuvel en Hans Uitenbroek. 30 jaar later zien we het drietal terug in Bratislava tijdens het EK. De stad lijkt in de tussentijd verjongd, de Nederlandse deelnemers niet. Vanuit België alleen Eddy Van Beers met Kristel Maes. Die waren er 30 jaar geleden niet bij.
Het zwaartepunt ligt uiteraard bij het Open Toernooi en het EK, maar gelukkig zijn er ook minder inspannende toernooien, een excursie en was er vooral mooi weer om van het oude centrum te genieten. Daarin o.a. de Roland of Maximiliaan fontein uit 1572 met op deze fontein vier keer een Manneken Pis. En deze zijn nog ouder ook dan de veel beroemdere bronzen Manneken Pis uit 1619 wist de gids te vermelden, daarbij speciaal het woord richtend aan Eddy en Kristel.
Met het Open begon het competitieve gedeelte. Peter eindigde van de Nederlanders het hoogst met een mooie 13 plek. Dolf werd 23e en mede door het missen van een tweezet kwam Hans pas op de gedeeld 32e plek. Dan deed Eddy het veel beter. Hij mocht het brons ophalen. Daar had hij niet op gerekend met slechts twee punten op de studies. Die bleken echter moeilijk voor iedereen en omdat Eddy verder geen probleem had gemist kwam hij toch bovendrijven. Boven hem nog twee ex-wereldkampioenen. Eerste werd Piotr Murdzia en tweede Jonathan Mestel.
Podium EK met Piotr Murdzia als winnaar, links en rechts van hem Jonathan Mestel (l) en Eddy Van Beers (r)
Voor de topoplossers was het EK eigenlijk te gemakkelijk. Op alle rondes regende het maximale scores. Eddy loste alle problemen op, maar miste één studie. Met 85 punten was dat opnieuw goed voor brons. Bij het ingaan van de laatste ronde, de helpmats, had Piotr Murdzia de beste papieren. Net als Kacper Piorun had hij alles opgelost, maar was 9 minuten sneller. Verrassend genoeg lieten ze allebei punten liggen in de laatste ronde op het helpmat in vier, maar omdat Piotr ook een oplossing in het helpmat in twee niet vond, ging de titel opnieuw naar Kacper. Het zal dan niet verbazen dat Polen ook Europees kampioen werd.
Het EK podium, met Eddy Van Beers, Kacper Piorun en Piotr Murdzia
Hoe verging het de Nederlanders? Heel verschillend, maar uiteindelijk klonterden ze samen op 32e (Peter), 33e (Dolf) en 35e (Hans) plek. Voor Nederland betekende dit de achtste plaats.
EIndstand individueel in PDF
Eindstand landenklassement in PDF
Naast de officiële toernooien vermaakten de deelnemers zich door 10 tweezetten op te lossen waarvan alleen de notatie zichtbaar was. De organisatie vergiste zich enigszins in de sterkte van de aanwezige oplossers. Maar liefst 8 van de 26 oplossers loste alle problemen foutloos op. Daaronder Eddy Van Beers die een gouden randje aan zijn bronzen plakken mocht toevoegen. Peter kwam tot 8 correct opgeloste problemen (gedeelde 11e plaats) en Dolf tot 6 (gedeelde 16e plaats).
Ook leuk was het Baltic combined toernooi. Je kon meedoen door vooraf een helpmat in 2 met één oplossing op te sturen. Daarna losten de deelnemers elkaars problemen op. Je kreeg punten voor opgeloste problemen en voor door anderen niet opgeloste problemen. Winnaar werd Ulrich Voigt die alle helpmats oploste (16 in 2 uur) en veel punten kreeg, omdat hij een moeilijk probleem maakte. Vindt u dat ook?
Ulrich Voigt |
Helpmat in 2; 1 oplossing |
Peter werd vierde door goed op te lossen en een redelijk moeilijk probleem te hebben. Hans deed het andersom met een moeilijk probleem, maar door iets minder op te lossen en werd 5e.
Het volgende probleem was te doen, maar relatief moeilijk gezien het geringe aantal mogelijkheden
Ovidiu Craciun |
Helpmat in 2; 1 oplossing0 |
Naast deze toernooien schreven de organisatoren ruim van tevoren twee compositietoernooien uit, waarbij de prijsuitreiking in het weekend plaatsvond. Het eerste toernooi was ter gelegenheid van de Bedrich Formaneks 90e verjaardag die zelf jureerde en de prijzen uitreikte. Eerste prijzen waren er voor Gerard Doukhan (sectie driezetten) en Michel Caillaud (sectie retro inclusief bewijspartijen). Het tweede toernooi betrof een helpmattoernooi met het striptease thema.
Vladislav Nefjodov & |
a) Diagram b) -a2 c) b -Lb3 |
Oplossing: a) 1.Lb4 a3 2.Pa5 a4# b) 1.a5 La2 2.Ka6 Lc4# c) 1.Kc4 d6 2.Kd3 Pe5#
Interessant hierin is dat in de oplossing een wit stuk een tempozet speelt en de tweelingvorming ontstaat door dat stuk te verwijderen. Daarna is er een andere tempozet.
Zelf haalde ik een bijzondere vermelding waarin de eenheid meer zit in wat er gebeurt (Koningskruis en terugkerende paardzetten) dan in de tweelingvorming zelf. Dat laatste is uiteraard interessanter zoals de eerste prijs laat zien.
Hans Uitenbroek |
b) - Pc5 |
Oplossing: a) 1.Ke5 Te7+ 2.Kd6 Pf5# b) 1.Kd4 Pf5+ 2.Kc5 Tb5# c) 1.Ke3 Pf3 2.Te4 Tb3# d) 1.Kf4 Tf7+ 2.Kg5 Pf3#.
De jury betreurde alleen het verwijderen van pion van het thematische veld f4. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.
Oplossingen Baltic combined:
Ulricht Voigt: 1.Lc7 Lxd7 2.Pf4 Lxc6#
Ovidiu Craciun: 1.Kf8 Txg7 2.Le8 Lc5#
Meer problemen en uitslagen op ecsc2023.soks.sk