Het 8e European Chess Solving Championship (ECSC) werd van 20 tot 22 april in de Oekraïense hoofdstad Kiev gehouden. Het deelnemersveld was, met 67 oplossers en 19 nationaliteiten, net als in alle voorgaande ECSC's, weer prima.
Het zal weinigen verbazen dat Piotr Murdzia (POL) de afgelopen jaren op het ECSC het meest succesvol is geweest. In de nog maar korte geschiedenis van het evenement sleepte hij in 2011 al zijn vierde Europese titel in de wacht; bovendien had hij toen daags voor het hoofdtoernooi ook al het Open toernooi gewonnen.

Ook nu was er weer een dergelijk voortoernooi, dat door sommige oplossers, als daarin de zaken niet naar wens verlopen zijn, ook wel wordt bestempeld als 'een opwarmertje voor het echte werk'. Onder de 72 deelnemers in het Open was ik de enige uit de Lage Landen. Door wedstrijdleider Mikhail Marandjuk waren twaalf opgaven geselecteerd en in de beschikbare drie uur lukte het me acht daarvan wel zo'n beetje op te lossen. Dat was niet slecht, maar een slordige uitwerking van de varianten kostte nogal wat puntjes. In de twee studies en de twee helpmats zag ik weinig, maar die bleken voor bijna alle deelnemers lastig. Zelfs Murdzia had bij het oplossen van dat moeilijke viertal weinig succes gehad, wat vlak na afloop leidde tot een voorspelling van de titelverdediger deze keer de top-10 misschien niet eens gehaald te hebben. Dat bleek echter een overschatting van de oploskwaliteiten van de concurrentie, want na het opmaken van de uitslag bleek hij slechts door één deelnemer te zijn 'verslagen': hoofdorganisator Valery Kopyl. Het was geen verrassing dat diens ongelooflijke score van de maximale 10 punten op de studies, evenveel als alle andere 71 deelnemers bij elkaar, iedereen iets te machtig was. Mijn totaalscore van 35,5 punt bleek in de eindstand goed voor een tevreden stemmende 15e plek.

Bij aanvang van het hoofdtoernooi had Marcel Van Herck inmiddels gezorgd voor een verdubbeling van het aantal Nederlandstalige deelnemers, maar uiteraard betekende het aantal van slechts één oplosser uit zowel Nederland als België dat voor beide landen geen landenteam gevormd konden worden, zodat alleen het individuele klassement van belang zou zijn. De leiding van het toernooi was net als vorig jaar in handen van de Tsjech Pavel Kamenic. Ook hij had gezorgd voor een pittige selectie en daarop bleken zowel Marcel als ik niet veel vat te hebben. Het weinige positieve wat ik achteraf over mijn eigen resultaat kan melden is dat ik in vergelijking met het vorige ECSC nu in ieder geval meer dan de helft van de punten scoorde en dat de 29e plek in de eindrangschikking een kleine verbetering betekende. Voor Marcel was er met een eindklassering
in de achterhoede nog minder reden tot juichen.

De strijd om de titel kende een zeer spannend verloop. Na de drie ronden op de eerste dag stond Murdzia weliswaar 'gewoon' bovenaan, maar in de vijfde tevens voorlaatste ronde (meerzetten) wist de Serviër Vladimir Podinić hem te passeren. De slotronde (zelfmats) is echter een specialiteit van de Pool en na het verwerken van alle punten bleek het hem dan toch weer gelukt te zijn. Podinić bleef steken op een achterstand van slechts een kwart punt.


Europees Oploskampioenschap Kiev 2012 - Individueel

      Tijd Punten
1. Piotr Murdzia POL 333 70,75
2. Vladimir Podinić SRB 336 70,5
3. Bojan Vučković SRB 356 65
4. Georgy Evseev RUS 360 64,5
5. Kacper Piorun POL 360 62,25
6. Misratdin Iskandarov AZE 354 62
7. Klemen Šivic SLO 359 59,5
8. Volodimir Pogorelov UKR 357 58
9. Marko Filipovic CRO 348 57,5
10. Martynas Limontas LTU 360 57,5
29. Dolf Wissmann NED 359 47
54. Marcel Van Herck BEL 360 28,25

Door goede scores van de tweede Serviër, Bojan Vučković, en routinier Marjan Kovačević wist het team van Servië de titel in het landenklassement te bemachtigen. De ECSC-landenwedstrijd winnen met een team van slechts drie oplossers terwijl vier is toegestaan, is een primeur! Ook in het senioren- en juniorentoernooi zat het in de top bijzonder dicht bij elkaar. Dat de score van
seniorenwereldkampioen Van Herck in dit toernooi bij lange na onvoldoende was om een serieuze rol te spelen mag duidelijk zijn; hij werd 7e. De Fin Harri Hurme greep nu de titel voor 60-plussers door een puntje meer te scoren dan favoriet Aleksandr Azhusin (RUS). Wereldkampioen Kacper Piorun (POL) had niet de vorm van het WCSC van vorig jaar maar won nu wel de juniorentitel door Misratdin Iskandarov (AZE), mogelijk een nieuwe topper, net voor te blijven.

Een Solving Show in het programma is niet zo vreemd, maar dat het in Kiev niet zou gaan om het oplossen van tweezetjes maar van studies zorgde vooraf voor enige scepsis. Die bleek echter ongegrond. Bijna alle deelnemers wisten in een voorronde wel minstens een puntje te scoren omdat een aantal leuke studies van het lichte soort was uitgezocht. En de daarop volgende tweekampjes tussen de acht besten, met uiteindelijk een zegevierende Piorun, bleken een leuk schouwspel te zijn.

Europees Oploskampioenschap Kiev 2012 - Landenteams

      Tijd Punten
1. Servië Vladimir Podinić, Bojan Vučković, Marjan Kovačević 1046 190,25
2. Polen Piotr Murdzia, Kacper Piorun, Piotr Górski, Ryszard Królikowski 1050 189,25
3. Rusland Georgy Evseev, Aleksandr Azhusin, Andrej Selivanov, Andrej Petrov 1074
Uitslagen op: WFCC EK