Het jaarlijkse congres voor de schaakcompositie (WCCC) is weer gehouden, deze keer van 1 tot 8 augustus in het Poolse Ostróda.
Inclusief aanhang bestond de Belgische delegatie (met Ward Stoffelen, Marcel van Herck, Eddy van Beers en Andy Ooms) uit tien personen, de Nederlandse (met Johan de Boer, Dolf Wissmann, Hans Uitenbroek en Peter van den Heuvel) uit zeven personen.
Een van de hoogtepunten op het congres was deze keer het officieel benoemen van een aantal componisten tot grootmeester in de compositie, waaronder John Rice (78) en Yochanan Afek (63). De eis dat een totaal van maar liefst 70 punten in het driejaarlijkse Fide-Album behaald moet zijn, betekent zowel kwalitatief als kwantitatief een behoorlijke uitdaging.
Dat Afek, die al heel wat jaren in Amsterdam woont, de titel zou halen leek de afgelopen jaren wel waarschijnlijk, want in zijn werk lijkt me van een terugval in kwaliteit nog geen sprake. De drie Nederlandse GM's in de compositie zijn al lang niet meer onder ons, met Yochanan is er nu dus weer een GM in de compositie die in Nederland woont.
Bij Rice was er de afgelopen jaren meer zorg of het behalen van de hoogste titel lukken zou, maar het is de sympathieke Brit gelukt om ook die laatste puntjes binnen te halen.
Bij het oplossen hebben de deelnemers uit Nederland en België dit jaar geen grote succes kunnen boeken.
Het Open was erg moeilijk. De winst ging, alweer, naar Anatoly Mukoseev (RUS), in toernooien bestaand uit één lange sessie lijkt hij een specialist te zijn want hij won ook vorig jaar en eerder dit jaar ook al het Open bij het ECSC. Verder ook niet slecht: 10.Eddy, 23-25. o.a. Hans en Peter.
Ook in het WCSC, het hoofdtoernooi, deed Eddy het goed. Hij deed lang mee voor de prijzen maar 'strandde' m.b.t. dat doel in de meerzetronde en eindigde uiteindelijk op 14 punten van winnaar Kacper Piorun (24), die zijn titel prolongeerde. Een relatief jonge winnaar dus, wel met een 'oudje', John Nunn (60), als grootste tegenstander in de wedstrijd. Als derde eindgde Jorma Paavilainen (55). Het succes van de Fin, woonachtig te Brussel en regelmatig bezoeker van bijeenkomsten in de Benelux, werd in Nederlandse en Belgische kringen met instemming begroet: 1. Piorun 80,5. 2. Nunn 80, 3. Paavilainen 72. 8. Van Beers 66,5. Er waren tegenvallende resultaten voor alle drie oplossers in het Nederlandse team: 28. Wissmann 50,5. 37.Hans Uitenbroek 47. 41. Peter van den Heuvel 44,5. Vlak daarachter: 43. Johan de Boer 43,5. Daarmee deed Johan het relatief wel goed met een stevige ratingwinst tot gevolg. Klasseringen en punten van de andere Belgen waren: 65. Andy Ooms 32. 66.Marcel van Herck 30,5. Dat betekent vooral voor Andy Ooms veel ratingverlies.
De over het algemeen matige resultaten van de Belgische en Nederlandse oplossers leidden wel tot een ongekend spannende Nederland - België, meer dan een strijd rond de tiende plek in het landenklassement was het helaas niet. Het Poolse team kwam tot een score van 157,5 en won voor de zevende keer op rij, ergens in de middenmoot was het: 10. Nederland 106,5. 11. België 106.
In het bijprogramma konden de oplossers zich wagen aan nog eens drie onderdelen (oplostoernooi Solitair Chess (nieuw), Quick Show en de Solving Show) en daarin ging er toch nog een prijsje naar de Lage Landen. Die ging niet naar Eddy (10-11e in Solitair Chess, 11e in Quick Show, 10e in Solving Show, een prijs voor de meest degelijke oplosser van de week bleek er niet te zijn), ook niet naar Dolf (die in de Solving Show op het allerlaatste probleem, in de allerlaatste seconden op een tweesprong (Paard van g1 naar e2 of h3?) de verkeerde kant op ging en daardoor een 3e plek weg zag fladderen) maar naar Andy Ooms die bij het Solitair Chess als 3e-4e eindigde.
Met betrekking tot de compositietoernooien kan iets meer succes gemeld worden.
In het snelcompositietoernooi (beschikbare tijd: 3 uur) leverde een helpmat van Hans Uitenbroek en Peter van den Heuvel de zevende plek op en een bewijspartij van hetzelfde koppel was in het Champagne-toernooi goed voor een tweede Eervolle vermelding.
Ter ere van de 65e verjaardag van Jan Rusinek, Pools GM in de compositie, was het 8e ARVES jenever toernooi uitgeschreven, het congres in Polen was natuurlijk de ideale gelegenheid om de uitslag te presenteren. Een studie van Rusinek uit 1975 was de basis voor het gevraagde thema (wederkerige interferentie van twee zwarte stukken) en Rusinek had het aanbod om te jureren geaccepteerd. In aanloop naar presentatie van het juryrapport op het slotbanquet in Ostróda, bleek de coördinatie van zaken ter plekke (jenevertransport, contact met Rusinek, raadpleging van hulplijnen Van der Heijden en Palmans indien nodig, presentatie uitslag, leveren bestand voor het congresbulletin etc.) bij Marcel van Herck in goede handen. De inzendingen waren ook nog eens van hoge kwaliteit en uiteindelijk was er met een winststudie van Kopylov en Pervakov een geweldige winnaar. Het lijkt mij dat het toernooi zelf in ieder geval als een aardig Vlaams-Nederlands succes beschouwd kan worden.
Een studie van Jan Timman won de 1e Eervolle Vermelding. Verder de naam Afek (3e prijs, samen met Martin Minski, verder twee EV's) die maar liefst drie keer opduikt.
De officiele website: http://www.wfcc.ch/meetings/wccc2015/
Op deze laatste website staan ook heel veel foto's van de gehouden evenementen