- Geschreven door: Wim Velker
Tot groot plezier van de organisatoren hadden er zich maar liefst 31 oplossers aangemeld voor het Zwitserse oploskampioenschap, waaronder twee vrouwen. 25 van hen namen deel in de A-groep, die gold als de eerste leg voor de wereldbeker en zes in de B-groep. Onder de aanmelders bevonden zich 5 oplossers uit het Koninkrijk der Lage Landen: Eddy van Beers, Dolf Wissmann en Joost Michielsen voor de A-groep; voor de B-groep hadden René van Nieuwenhuizen en Wim Velker (ik dus) zich ingeschreven.
Speelzaal (foto - Franziska Iseli)
Uiteindelijk kwamen er 29 oplossers opdagen. De twee ‘missers’ waren toevalligerwijs(?) beiden afkomstig uit de Lage Landen. Dolf had zich twee uur verslapen – niet voor het eerst – en René werd in Duitsland geconfronteerd met vertragingen en uitgevallen treinen. Het was zo erg dat hij vermoedelijk niet meer op vrijdag Zwitserland kon bereiken, waarna hij besloot naar huis terug te keren. Joost, ook met de trein, Eddy (auto) en Wim (vliegtuig) redden het zonder problemen.
In de zeer fraaie en ruime zaal waar het toernooi plaatsvond zegevierden de Zwitsers. Tot hun grote vreugde bezetten zij de eerste (Roland Baier met 53,5 van de mogelijke 60 punten), de tweede (Thomas Maeder met 42,5 punt) en de vierde plaats (Roland Ott, 41 punten en IM-resultaat)! De Slovaak Marec Kolcák kwam als derde op het podium met 42 punten.
Eddy en Joost konden het de eerste twee ronden nog goed volgen, maar in de derde, de eindspelstudies, haakten zij af en wisten zich niet te herstellen. Eddy werd uiteindelijk zevende en scoorde nog 10 punten voor de Worldcup; Joost eindigde op een teleurstellende 18e plaats. Beiden waren niet erg tevreden met hun prestaties.
De top drie Zwitsers kampioenschap (foto - Franziska Iseli).
In de B-groep zorgde ikzelf voor een lichtpuntje door tweede te worden. Na de derde ronde leidde ik, maar de zelfmats leverden nul punten op, waarna de winst verkeken was. Met 50 punten werd de jeugdige Roman Thkoruk winnaar. Hij komt uit Ukraine en is met ouders en zusje naar Zwitserland gevlucht. Derde werd de Zwitserse Gundula Heinatz die evenals ik 42,5 punten verzamelde maar daarvoor 16 minuten meer nodig had. Gundula komt oorspronkelijk uit de DDR – in Dresden heeft zij nog les gehad van grootmeester Wolfgang Uhlmann die regelmatig op de schaakclub verscheen – en in 1991 werd zij de laatste vrouwenkampioen van het verdwenen land, in het bordschaak.
De top 3 van de B-groep (foto - Franziska Iseli)
Na afloop was er op de speelsite een diner voor organisatoren en deelnemers georganiseerd. De sfeer was zeer geanimeerd, het eten voortreffelijk en mede daardoor het toernooi meer dan geslaagd.
Alle deelnemers (foto - Franziska Iseli)
Groep A opgaven/oplossingen/resultaat
Groep B opgaven/oplossingen/resultaat